Blog

10 πλεονεκτήματα της διατροφής με φυτικά υποκατάστατα κρέατος – plant based meat.

Η επιστήμη έχει ήδη αποδείξει πως όλα τα θρεπτικά συστατικά που χρειάζεται το σώμα μας υπάρχει στα φυτά. Καθώς οι άνθρωποι σιγά σιγά αγκαλιάζουν ένα βιώσιμο και υγιεινό τρόπο ζωής, η τάση της χορτοφαγίας συνεχίζει να αναπτύσσεται. Μερικοί άνθρωποι όμως συναντούν δυσκολίες σε αυτή τη μετάβαση, και αυτός είναι ο λόγος που τα φυτικά υποκατάσταση του κρέατος είναι ένα δώρο. Πόσο υγιεινά είναι όμως τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος ? Και ποια τα οφέλη για την υγεία ?

Γιατί θα έπρεπε να τρώμε φυτικό υποκατάστατο κρέατος: 10 λόγοι υγείας

Αν δεν έχετε δει φυτικά υποκατάστατα κρέατος, μοιάζουν με κρέας, εκτός από τα συστατικά τους. Είναι παρασκευασμένα από πρωτεΐνη μπιζελιού, λάδι καρύδας, χυμό τεύτλων, ροβίτσα, ρύζι, κλπ. Περιέχουν μη γενετικά μεταλλαγμένα συστατικά σαν πρόσθετα, όπως άμυλο καλαμποκιού και κυτταρίνη από μπαμπού, σε μερικά υπάρχουν εκχυλίσματα λεμονιού και λιναρόσπορος.

Με άλλα λόγια είναι αυτό που χρειάζεστε για να ζήσετε ένα χορτοφαγικό τρόπο ζωής. Πέρα όμως από τις συζητήσεις για την όψη και την γεύση, τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος προσφέρουν μια ποικιλία από οφέλη για την υγεία.

  1. Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος ανακουφίζουν και εμποδίζουν την δυσκοιλιότητα.

Τα λαχανικά είναι γνωστά για την υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, έτσι βοηθούν στην ανακούφιση από τη δυσκοιλιότητα και στο να διατηρούν υγιές το έντερο σας. Τα φασόλια τα οποία είναι ένα κοινό συστατικό στα φυτικά υποκατάστατα κρέατος είναι μια άριστη πηγή θρεπτικών διατροφικών ινών.

  1. Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος βοηθούν στην απώλεια βάρους

Το 80% της πορείας για την απώλεια βάρους λαμβάνει χώρα στην κουζίνα. Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι αποτελεσματική αν συνδυαστεί με την σωστή τροφή. Τα φυσικά υποκατάστατα κρέατος είναι πλούσια σε πρωτεΐνες και ίνες, δύο κρίσιμες απαιτούμενες προϋποθέσεις στην προσπάθεια για την απώλεια βάρους.

  1. Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος αυξάνουν τα επίπεδα καλίου του σώματος σας.

Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος χρησιμοποιούν χλωριούχο κάλιο αντί χλωριούχο νάτριο στη σύσταση τους. Το κάλιο είναι ένα αναγκαίο θρεπτικό συστατικό για το σώμα, αν και συχνά παραβλέπεται. Το κάλιο σε κάνει ποιο παραγωγικό βελτιώνοντας τις λειτουργίες των νεύρων και της μυϊκής σύσπασης. Μπορείτε επίσης να διατηρήσετε έναν υγιή παλμό της καρδιάς δια μέσου του καλίου.   

  1. Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος βοηθούν στη μείωση του σακχάρου του αίματος.

Πολλοί άνθρωποι οι οποίοι υιοθετούν έναν χορτοφαγικό τρόπο διατροφής είναι συχνά θύματα περιορισμένων υγιεινών επιλογών. Και συμβαίνει συχνά μια αναγκαία αλλαγή στη διατροφή τους που τους ωθεί στο να εκτιμήσουν αυτόν τον τρόπο διατροφής και ζωής γενικότερα. Τα υψηλά επίπεδα σακχάρου του αίματος είναι επικίνδυνα. Οδηγούν σε βλάβες οργάνων και σε λήψη φαρμακευτικής αγωγής για το υπόλοιπο της ζωής. Ο καλύτερος τρόπος της ρύθμισης του είναι η ολοκληρωτική αλλαγή του τρόπου διατροφής. Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε ίνες, επιβραδύνοντας την απορρόφηση του σακχάρου από το αίμα ενώ παράλληλα δίνουν μια μεγαλύτερη αίσθηση κορεσμού.

  1. Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος βοηθούν στη μείωση της χοληστερόλης

Τα τρόφιμα με τα υψηλά κορεσμένα λιπαρά περιέχουν υψηλά επίπεδα χοληστερόλης.  Τα τρόφιμα αυτά περιλαμβάνουν τα γαλακτοκομικά με πλήρη λιπαρά, τα ζωικά λιπαρά, το επεξεργασμένο κρέας. Αν και ελκυστικά στην όρεξη πολλών, είναι εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία του ανθρώπου. Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος δεν περιέχουν χοληστερόλη.

  1. Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος βοηθούν στη βελτίωση του ύπνου

Ένα εκπληκτικό ποσοστό του 24% των ενηλίκων βιώνουν την αυπνία, με το 51% να ισχυρίζονται πως έχουν στέρηση ύπνου. Υπάρχουν πολλοί κίνδυνοι υγείας που συνδέονται με την αυπνία και τη στέρηση ύπνου όπως η διαβήτης, παχυσαρκία, υψηλή πίεση αίματος και ασθένειες της καρδιάς. Η έλλειψη ύπνου προσθέτει ένταση στα όργανα καθώς το σώμα υπερλειτουργεί για να μπορέσει να παραμείνει παραγωγικό. Όπως και η άσκηση, η βελτίωση του ύπνου ξεκινά εσωτερικά, και η διατροφή με φυτικά υποκατάσταση κρέατος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να διατηρηθούν υγιή τα όργανα του σώματος. Τελικά, αυτή η αλλαγή στον τρόπο ζωής μεταφέρεται σε άλλες δραστηριότητες όπως ο ύπνος.

  1. Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος σε κάνουν πιο παραγωγικό

Αν κάποτε παραπονιέστε ότι αισθάνεστε κούραση περίεργες ώρες της ημέρας, μπορεί να οφείλεται στην έλλειψη θρεπτικών συστατικών. Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος περιέχουν τα συστατικά που χρειάζεται το σώμα για να δώσουν στο σώμα την ενέργεια που χρειάζεται όλη την ημέρα. Όσο θρέφετε το σώμα σας καλά, θα λαμβάνετε τα οφέλη των υψηλών επιπέδων ενέργειας και θα αποδίδετε καλύτερα.

  1. Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος κρατούν το μυαλό σας ήρεμο

Είστε φιλόζωος ? Οι άνθρωποι που υιοθετούν ένα χορτοφαγικό τρόπο ζωής είναι συμπονετικοί προς τα ζώα. Το βοδινό κρέας που αγοράζουμε στην αφορά προέρχεται πάντα από ζώα που έχουν τραφεί με χορτάρι, και δεν έχουμε κανένα τρόπο να γνωρίζουμε αν έχουν αντιμετωπιστεί ανθρώπινα κατά τη διάρκεια της ζωής τους. Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος βοηθούν στο να κρατούν τη συνείδηση μας καθαρή, με αποτέλεσμα λιγότερη ένταση και άγχος.  

  1. Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος είναι καλά για το περιβάλλον

Η ιδέα ότι είσαι μέλος μια συλλογικής προσπάθειας που ωθεί προς ένα πιο βιώσιμο τρόπο ζωής μπορεί να φαίνεται ιδανική, αλλά ο καλύτερος τρόπο να το κάνεις αυτό στην δική μας σφαίρα είναι να αρχίσουμε από τις επιλογές μας. Αν και η διατήρηση του περιβάλλοντος δεν είναι όφελος για την υγεία μας με τους αυστηρούς όρους, γνωρίζοντας ότι κάνεις το καλύτερο για την πλανήτη είναι ένας άριστος τρόπος να αυξήσει την αυτοεκτίμηση, που είναι ένας κρίσιμος παράγοντας για τη νοητική υγεία.

  1. Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος οδηγούν σε ένα πιο υγιεινό και βιώσιμο τρόπο ζωής

Όταν επιλέγεις τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος η κατανάλωση κρέατος δεν είναι ποτέ η ίδια. Αυτό προκύπτει από τις μαρτυρίες αρκετών ανθρώπων και η αλλαγή αυτή δεν είναι απλά κάποιος πρόσκαιρος ενθουσιασμός. Αν σου λείπουν τα burgers, στην αγορά υπάρχουν αρκετές επιλογές φυτικών υποκατάστατων κρέατος για τα γούστα σας.
Σημείωση: η διατροφή με υποκατάστατα κρέατος θα πρέπει να είναι ισορροπημένη, δεν μπορείτε να ζήσετε μόνο με φυτικά υποκατάστατα κρέατος. Βεβαιωθείτε πώς έχετε στη διατροφή σας φρούτα, λαχανικά, τροφές ολική άλεσης για την καλύτερη θρέψη σας.

 Συμπέρασμα

Τα φυτικά υποκατάστατα κρέατος μπορούν να αντιμετωπιστούν ως μια μετάβαση σε μια πλήρως χορτοφαγική διατροφή ή σαν συμπληρωματική διατροφή σε μια χορτοφαγική διατροφή. Σε κάθε περίπτωση, αυτές οι εναλλακτικές δεν είναι απλά άλλη μια διατροφική μόδα.

Αυτή είναι μια επιλογή στις διατροφικές συνήθειες που αξίζει να δείτε. Και όπως οι επιλογές μας αυξάνουν με τη μορφή επιλογών σε φυτικά υποκατάστατα, μπορούμε να είμαστε στο σωστό, βιώσιμο δρόμο ζωής.

[Πηγή: shandiglobal.com]