Συνταγή από τη vegan chef Δήμητρα Νίκα.
Υλικά:
Για για το roast
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
1 κγ μπούκοβο γλυκό
1 κγ κόλιανδρο τριμμένο
1 κσ μουστάρδα Dijon
1 κσ ελαιόλαδο
1 κσ βούτυρο φυτικό vioblock
1 βασιλικό χουρμά λιωμένο
1 κσ κόκκινο κρασί
Χυμό από ½ πορτοκάλι
1 πρέζα αλάτι
Πιπέρι
Για τις πατάτες
1,5 κιλό πατάτες baby
4 σκελίδες σκόρδο κομμένες στα 4
Ξύσμα από 1 λεμόνι
Χυμό από 1 λεμόνι
1 κγ μουστάρδα σε σκόνη
5 κλωνάρια φρέσκο θυμάρι
Αλάτι, πιπέρι
4 κσ ελαιόλαδο
1 κσ βούτυρο φυτικό
Για την σάλτσα ποικιλίας μανιταριών
1 κρεμμύδι ψιλοκομμένο
1 καρότο κομμένο σε κύβους
1 πράσο κομμένο σε λωρίδες
4 σκελίδες σκόρδο κομμένες
250 γραμμάρια ποικιλία μανιταριών (εγώ έβαλα shitake & portobello)
1 κονσέρβα κρέμα καρύδας (400 γραμμάρια)
1 κσ βεγκέτα
5 κλωνάρια σχοινόπρασο ψιλοκομμένο
3 κσ κονιάκ
Αλάτι, πιπέρι
5 κσ ελαιόλαδο
1 κσ βούτυρο φυτικό
Εκτέλεση :
Σε βαθιά κατσαρόλα ρίχνω 1 κσ ελαιόλαδο και 1 κσ βούτυρο φυτικό, βάζω το roast της Terra Vegane και το σοτάρω σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία, μέχρι να πάρει χρώμα, γυρίζοντας το σε όλες τις πλευρές του. Το μεταφέρω σε ταψί με λαδόκολλα.
Σε μπολ ανακατεύω τα υλικά για το roast μου, και δημιουργώ μια πάστα.
Καρφώνω με το πιρούνι το roast μου γύρω γύρω ώστε να περάσει η πάστα σε όλο το κομμάτι. Αλείφω το κομμάτι με την πάστα και το τυλίγω με την λαδόκολλα. Το ψήνω στους 175 βαθμούς στις αντιστάσεις για 15′ περίπου λεπτά. Έπειτα αφαιρώ την λαδόκολλα και το ψήνω για άλλα 5 λεπτά στο γκριλ με αέρα. Σερβίρω με τις πατάτες.
Πλένω τις πατάτες baby σε νερό πολύ καλά. Τις αφήνω με την φλούδα.
Σε κατσαρόλα με ελαφρώς αλατισμένο νερό, βράζω τις πατάτες για 12 λεπτά. Μόλις τρυπιούνται με το πιρούνι, σουρώνω από το νερό και τις τοποθετώ σε ταψί. Προσθέτω τα υλικά μου και ανακατεύω.
Ψήνω στους 180 βαθμούς στον αέρα μέχρι να ροδίσουν, περίπου 15 λεπτά.
Σοτάρω το κρεμμύδι, το πράσο, το καρότο, το σκόρδο σε 3 κσ ελαιόλαδο. Μόλις μαλακώσουν τα αφαιρώ από το τηγάνι μου και τα περνάω από τον πολυκόφτη ή το ραβδομπλέντερ να λιώσουν.
Σε χαμηλή και φαρδιά κατσαρόλα βάζω 2 κσ ελαιόλαδο και 1 κσ βούτυρο φυτικό και σοτάρω τα μανιτάρια μου που έχω κόψει σε φέτες. Όταν μαλακώσουν και έχουν πάρει χρώμα σβήνω με το κονιάκ. Προσθέτω την βεγκέτα, αλάτι, πιπέρι και σχοινόπρασο (κρατάω στην άκρη λίγο για το γαρνίρισμα).
Ανακατεύω και τέλος προσθέτω την κρέμα καρύδας. Χαμηλώνω θερμοκρασία στο ⅓ της έντασης της εστίας μου και ανακατεύω κάθε τόσο μέχρι να δέσει η σάλτσα μου.