Συνταγές

Φάβα με τραγανό Berlin-bacon και καραμελωμένα κρεμμύδια.

Συνταγή από τη vegan chef Δήμητρα Νίκα

Η φάβα έχει απίθανη γεύση και υφή, με σημαντική διατροφική της αξία, καθώς είναι πλούσια σε φυτική πρωτεΐνη, υδατάνθρακες και φυτικές ίνες. Πολλά τα οφέλη της, όμως συνηθίζουμε να την απολαμβάνουμε ως συνοδευτικό σε μεζέδες παρά σαν κυρίως γεύμα. Σε αυτή τη συνταγή είπε να την “τονώσει” με το υπέροχο και τραγανό Berlin-bacon της Terra Vegane και καραμελωμένα κρεμμύδια.

ΥΛΙΚΑ:

Για την φάβα:

-1 λίτρο καυτό νερό
-200 γρ φάβα
-1 καρότο
-½ πράσο
-1 κρεμμύδι
-1 σκ σκόρδο
-6 κ.σ ελαιόλαδο
-Πιπέρι, αλάτι
-1 πρέζα ζάχαρη κρυσταλλική
-2 φύλλα δάφνης
-1.200 γρ ζωμό λαχανικών

Για το topping:

-1 πακέτο Berlin-bacon
-1 κ.γ πάπρικα
-1 μεγάλο κρεμμύδι κομμένο σε χοντρές φέτες
-Ξύσμα από ½ πορτοκάλι
-Χυμός από ½ πορτοκάλι
-1 κ.σ ζάχαρη καρύδας
-2 κ.σ ελαιόλαδο

Εκτέλεση :

Σε μεγάλο σκεύος βάζουμε την φάβα και ρίχνουμε το καυτό νερό, ανακατεύουμε και βοηθάμε να “ξεπλυθεί”. Εναλλακτικά σε κατσαρόλα βάζουμε την φάβα με το νερό, αφήνουμε να πάρει μία βράση ανακατεύοντας, όταν κοχλάσει κατεβάζουμε από την φωτιά και σουρώνουμε.

Σε πλατιά και ρηχή κατσαρόλα ρίχνουμε ελαιόλαδο και σοτάρουμε κρεμμύδι, σκόρδο, καρότο, πράσο ζάχαρη, φύλλα δάφνης, αλάτι και πιπέρι και σοτάρουμε μέχρι να χρυσαφίσουν. Προσθέτουμε και την φάβα και αμέσως ρίχνουμε τον ζωμό λαχανικών, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα. Χαμηλώνουμε σε μέτρια φωτιά και αφήνουμε να απορροφήσει τα υγρά και να βράσει η φάβα ανακατεύοντας σε τακτά χρονικά διαστήματα.
Αφαιρούμε τα φύλλα δάφνης, μεταφέρουμε την φάβα στο μπλέντερ ή στην κατσαρόλα με το ραβδομπλέντερ και χτυπάμε μέχρι να αποκτήσει μια λεία κρεμώδη υφή.

Σε τηγάνι βάζουμε 1 κσ ελαιόλαδο, το Berlin-bacon και την πάπρικα, σοτάρουμε για 2′, ώστε να γίνει τραγανό. Αφήνουμε στην άκρη. Στο ίδιο τηγάνι βάζουμε τα κρεμμύδια με 1 κσ ζάχαρη καρύδας, 1 κγ ξύσμα πορτοκάλι, χυμό από το ½ πορτοκάλι, 1 κσ ελαιόλαδο και τα καραμελώνουμε.

Σερβίρουμε την φάβα και γαρνίρουμε με τραγανό Berlin-bacon και καραμελωμένα κρεμμύδια.

Μερίδες: 8

Χρόνος προετοιμασίας: 25′-30′

Related Posts

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *